Harta Belgia - Harta Belgiei - Harta Europa

Belgia

 

Regatul Belgiei (neerlandeză Koninkrijk België, franceză Royaume de Belgique, germană Königreich Belgien, cunoscut colocvial ca Belgia (neerlandeză België, franceză Belgique, germană Belgien) este o ţară în Europa de Vest.

Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene şi găzduieşte majoritatea instituţiilor acesteia precum şi alte instituţii internaţionale importante, inclusiv OTAN. Belgia ocupă un teritoriu de 30.528 km² şi are o populaţie de aproximativ 10,5 milioane de locuitori. Belgia se învecinează cu Ţările de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franţa şi Marea Nordului.

Belgia este situată pe frontiera ce divide Europa germanică de Europa latină iar cele două mari regiuni ale ţării marchează acest lucru. Regiunea de limbă neerlandeză Flandra, situată în jumătatea de nord a ţării, are 58% din populaţie iar regiunea de limbă franceză Valonia, situată în jumătatea de sud, are 32% din populaţie.

 

Bruxelles Grand Place Floralie Gantoise Belgia

Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingvă, este o enclavă majoritar francofonă situată în Regiunea Flamandă, dar în apropiere de frontiera cu regiunea valonă şi are 10% din populaţie. O mică comunitate germanofonă există în estul Valoniei. Diversitatea lingvistică şi conflictele politice şi culturale asociate acesteia sunt reflectate în istoria politică şi în sistemul complex de guvernare

Numele 'Belgia' este derivat din numele provinciei romane Gallia Belgica, situată în extremitatea nordică a Galiei, locuită iniţial de către belgi, un amestec de popoare celtice şi germanice. Aceştia sunt menţionaţi e dătre Iulius Cezar în Commentarii de Bello Gallico, numindu-i ca cei mai puternici dintre gali: "Horum omnium fortissimi sunt Belgæ"

 

Sursa: www.wikipedia.ro

 

Cauta un hotel in Belgia

Vezi Belgia pe harta Europei

  

Linkuri utile
Meteo in Belgia
Guvern in Belgia
Transport public
Turism Wallonie-Bruxelles
Tintin
Jacques Brel

© 2009 HartaEuropa.com                                                        HartaEuropa homepage